Podróżowanie przez gotowanie

24 sierpnia 2017

Nieodłącznym elementem podróżowania jest jedzenie. Odwiedzając najróżniejsze miejsca, chcemy spróbować tradycyjnej kuchni i rozsmakować się w lokalnych specjałach.

Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na smakowitą podróż, dzięki której nie tylko poznacie kulturę i zwyczaje konkretnych regionów, lecz także nauczycie się przygotowywać apetyczne potrawy z najciekawszych zakątków świata.

Słoneczna Italia

Kuchnia włoska to jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Każdy zna pizzę z najróżniejszymi dodatkami, spaghetti ciągnące się w nieskończoność czy zapiekaną lasagne. Jednak na tym nie kończy się włoski spis dań. Aby poznać słoneczną Italię od kuchni, należy zagłębić się w aromatyczną potęgę przypraw, poznać różnorodność serów i nabyć umiejętność dobierania składników – w szczególności oliwek i pomidorów. Trzeba też wiedzieć, że charakterystyczną cechą kuchni włoskiej jest przygotowywanie dań ze świeżych składników dostępnych w okolicy – stąd tak liczne „ogródki” przypraw we włoskich restauracjach!

Co byście powiedzieli na ravioli ze świeżą bazylią albo risotto z odrobiną wytrawnego wina? Jeżeli ciekawi Was, jak łączyć składniki, od czego zależy smak oliwek zielonych i czarnych oraz wiele innych ciekawostek, zapraszamy na smakowitą podróż do tradycyjnej włoskiej kuchni!

Gorąca Hiszpania

Ze słonecznej Italii do gorącej Hiszpanii to dosłownie rzut kucharską rękawicą, mimo to gusta smakowe mieszkańców nieco się różnią. Popularne są oliwki, oliwa, przyprawy, pomidory, ale zdecydowanie więcej miejsca w hiszpańskim menu poświęca się mięsu oraz owocom morza. Hiszpanie rozpieszczają swoje podniebienia również regionalnymi daniami, które dla turystów mogą być co najmniej zaskakujące. Na przykład fuet, czyli katalońska wędlina, cienka kiełbasa wieprzowa pokryta… szlachetną pleśnią - podobnież palce lizać!

Jeżeli macie ochotę rozsmakować się w kuchni hiszpańskiej i poznać tajniki nie tylko tradycyjnego hiszpańskiego menu, zapraszamy na kurs, po którym przyrządzenie bogatego w potas gazpacho, będzie łatwe jak usmażenie kotleta schabowego ;-)

Kociołek bałkańskich różności

Trudno w kilku zdaniach opisać walory kuchni bałkańskiej – głównie dlatego, że w jej skład wchodzą potrawy macedońskie, bośniackie oraz serbskie. Można zatem liczyć na ogromną różnorodność składników, smaków i zapachów. Jeżeli macie ochotę przekonać się, jak wiele tajemnic kulinarnych kryje w sobie kociołek bałkańskich dań, wybierzcie się na niezwykłą lekcję geografii w nieco innym wydaniu i skosztujcie specjałów przygotowanych pod okiem mistrza śródziemnomorskich smaków. Co byście powiedzieli na krem z kasztanów? Brzmi naprawdę wyśmienicie!

Kursy gotowania

Przyprawione Indie

Indie stanowią konglomerat narodowościowy i mozaikę kulturową, dlatego też sytuacja kulinarna tego kraju jest mocno zbliżona do kuchni bałkańskiej. Ponadto ogromny wpływ na sposób odżywiania się mieszkańców miały wierzenia religijne. Jest jednak wspólny mianownik, który nierozerwalnie łączy całą kuchnię indyjską – przyprawy. Wśród najczęściej używanych przypraw o indyjskim rodowodzie wyróżnić należy kolendrę oraz szeroką gamę produktów korzennych: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, kardamon i szafran. Dzięki intensywnemu wykorzystywaniu przypraw proste na ogół dania z popularnych w Indiach ryżu, soczewicy, grochu i fasoli uzyskują zaskakujące smaki – choć należy uważać, bo łatwo je zaburzyć niewłaściwą proporcją składników. Ale bez obaw – po kursie, na którym poznacie tajniki indyjskiego smaku, bez problemu będziecie mogli eksperymentować z najodleglejszymi przyprawami świata!

Orient od kuchni

Obecna na wszystkich kontynentach, choć sprowadzona do barowego jedzenia, wciąż najbardziej popularna i niezwykle ciekawa kuchnia krajów Orientu. Kuchnia tajska należy do najostrzejszych kuchni na świecie, jednak odpowiedni dobór składników i przypraw sprawia, że piekielna pikanteria dań głównych jest finezyjnie łagodzona aromatycznym ryżem jaśminowym oraz aksamitnymi surówkami. Z kolei kuchnia chińska zawiera w sobie niezwykłą filozofię harmonii Yin i Yang, według której jedzenie ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. To także esencja tradycji i etykiety chińskiej – jak i czym należy jeść, dlaczego należy tylko współbiesiadnikom dolewać napoju, a także dlaczego tak istotna jest obecność sosów w większości dań.

Gdy mówimy o Oriencie, nie sposób nie wspomnieć o Japonii – Kraju Kwitnącej Wiśni, z którego wywodzi się modne w Polsce sushi. Tradycyjna japońska przekąska z ryżu zaprawianego octem i najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych, owoców morza, kawałków ryb, a także warzyw – plus oczywiście nieodłącznych elementów – zielonego chrzanu wasabi oraz marynowanego imbiru, to gratka dla krytycznego smakosza kulinarnego. Kuchnia japońska ma szeroką paletę dań, jednak sushi jest tą potrawą, z którą smakowo identyfikujemy Japonię.

Chrupiący Meksyk

Burrito, pozole, nachos, tacos, tortilla… Ale Meksyk! Sztuka kuchni meksykańskiej łączy tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych oraz różnych odmianach papryki, w tym chili.

Jeżeli macie ochotę pochrupać nachosy własnej roboty, zapraszamy na spotkanie z tradycjami kuchni meksykańskiej, na którym nie tylko poznacie charakterystyczne cechy menu, lecz także będziecie mieli możliwość przygotowania tamtejszych potraw i zdobycia kilku cennych umiejętności!

Jak widać, kulinarnych kierunków poznawania świata jest naprawdę sporo. Powyżej staraliśmy się podszepnąć kilka wskazówek, ale trop musicie znaleźć sami – co was kręci, co was nęci i spróbować potraw, na które naprawdę macie ochotę. Kursy gotowania, które zaprezentowaliśmy, są jedynie namiastką tego, co kryje w sobie mapa tradycyjnych potraw z różnych zakątków świata!

Komentarze (0)

Brak komentarzy, bądź pierwszy - skomentuj powyższy tekst.

Twój komentarz
OBSERWUJ NAS
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Korzystaj z promocji i nowości!