o prezentach

Kurs sushi – wszystko, co musisz wiedzieć przed kursem sushi

Data aktualizacji: 2021-03-12

Kuchnia japońska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Nic w tym dziwnego, skoro większość dań tego azjatyckiego kraju opiera się przede wszystkim na warzywach, rybach i ryżu. W tradycyjnym sushi nie znajdziemy czerwonego mięsa ani tłuszczu, który mógłby powodować otyłość i kłopoty z cholesterolem. Wręcz przeciwnie! Sushi to prawdziwa skarbnica drogocennych składników odżywczych. Nie można wśród nich nie wymienić choćby wapnia czy jodu, wchodzących w skład alg. A to właśnie wodorosty są jednym z głównych składników niektórych rodzajów sushi.

Myśląc o Kraju Kwitnącej Wiśni i jego tradycjach nie sposób nie wspomnieć o sushi. To wyjątkowe danie jest prawdziwym skarbem tamtejszej kultury. Jeśli chcesz rozpocząć przygodę z sushi w roli głównej, przygotuj się do udziału w profesjonalnym kursie sushi. Czym tak naprawdę jest sushi? Jakie smaki warto w nim łączyć? W jaki sposób serwować i jeść sushi? Poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne informacje, które pomogą Ci czerpać prawdziwą frajdę z komponowania składników według zasad japońskiej kuchni.

Co to jest sushi?

Sushi (w języku japońskim zapisywane symbolem: ) to połączenie gotowanego w specjalny sposób ryżu z zaprawą octową i wieloma różnymi dodatkami. Zdecydowanie najczęściej do przygotowania sushi wykorzystuje się świeże, surowe ryby, owoce morza i gatunki azjatyckich grzybów. Znane są jednak odmiany sushi z dodatkiem japońskiego omletu tamagoyaki, a niekiedy również z… mięsem kaczym.

Krótka historia sushi

Sushi to potrawa mogąca pochwalić się naprawdę wielowiekową historią. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się już około 718 roku, a to dzięki ówczesnej cesarzowej Genshō. Możemy je znaleźć m.in. w treści kodeksu praw, a także w zbiorze opowiadań z XII wieku.

Początkowo sushi było podawane w formie ryżu wymieszanego z częściowo sfermentowaną rybą. Co ciekawe, danie pod nazwą nare-sushi (nazywane sushi leżakowanym) powstawało na skutek przechowywania ryby miesiącami właśnie… w ryżu! Po zakończeniu procesu fermentacji stare ziarna prawdopodobnie oddawano niższym kastom, a gotowe kawałki ryby łączono ze świeżymi. Taka forma tego dania była właściwie w ogóle nieznana i niejadana przez osoby pochodząca spoza Azji.

Wraz z upływem lat, okres fermentacji ulegał stopniowemu skróceniu. Dopiero w XVII wieku odkryto, że można stosować surową rybę, a ryż wcześniej zakwaszać octem. Dzięki temu sfermentowaną rybę otrzymywało się już po 24h. Tak powstał wstęp haya sushi, czyli tego, które znamy do dziś. Tradycyjne haya sushi przypisywane jest jednak Matsumoto Yashichi, który wymyślił je w 1668 roku po zalaniu pól ryżowych przez fale tsunami.

Pierwszy krok w kierunku międzynarodowej kariery sushi miał miejsce ponad 200 lat później. Właśnie wtedy japoński kucharz Hanaya Yohei przygotował sushi, jakie znamy do dziś. XIX wiek to również moment, w którym wyodrębniły się dwie szkoły komponowania sushi.

  • Kansai zakłada tworzenie porcji na bazie właściwie przyprawionego ryżu. Sushi master dobiera do niego dodatki, które jednak może niemal dowolnie modyfikować. Sushi typu Kansai powstało na terenie Osaki. Kansai powstał w 1923 roku, kiedy Tokio zostało zniszczone przez trzęsienie ziemi. To właśnie temu stylowi zawdzięczamy stworzenie formy futo-maki.
  • Edo (nazywana też szkołą Tokio) to z kolei ręcznie uformowane porcje ryżu, bezpośrednio na których leżą kawałki ryby. Dziś taki rodzaj sushi nazywamy nigiri. Ta szkoła przygotowywania sushi obejmuje m.in. takie jego odmiany, jak hoso-maki, gunkan i temaki. Zmiana w nazwie miasta i nurtu (Endo – Tokio) wyniknęła z upadku dynastii Edo.

Przygotowanie sushi wymaga odpowiedniej wiedzy, w dalszej części artykułu zdradzamy kilka podstawowych zasad.

Skąd pochodzi sushi?

Zdania na ten temat są podzielone. Większość osób uważa, że sushi jest bezpośrednio związane z kulturą japońską. Pierwsze próby jego przygotowania podejmowano jednak na polach położonych na brzegach rzeki Mekong w Azji południowo-wschodniej (wówczas było to terytorium Indochin). To tam prości rolnicy przechowywali słodkowodne ryby w naczyniach z ryżem. Kiedy ten fermentował, wyrzucali go, odkrywając przy okazji, że taki sposób konserwacji ryb słodkowodnych jest naprawdę skuteczny.

Z terenów dzisiejszej Kambodży i Tajlandii, zwyczaj trafił do Chin, a dopiero stamtąd do Japonii. Działo się to pomiędzy III i VI wiekiem naszej ery. To właśnie Japończycy po raz pierwszy wykorzystali sfermentowany ryż do jedzenia, oblepiając nim rybę i pozostałe składniki.

Swoją popularność w Japonii sushi zawdzięcza prawdopodobnie wierzeniom buddyjskim. Ich wyznawcy głosili konieczność ograniczenia spożywania wyrobów mięsnych, które w naturalny sposób zastępowali mieszanką ryżu, warzyw i ryb. Połączenie zakonserwowanej ryby i ryżu zostało nazwane nare-sushi, od którego z czasem odłączyło się namanare-sushi (wersja z nie całkiem sfermentowanych składników).

Kilka ciekawostek na temat sushi

Zamierzając wziąć udział w kursie sushi, warto poznać kilka ciekawostek na temat tej potrawy. Pomoże to lepiej zrozumieć ideę sushi i emocje, jakie towarzyszy (i wciąż towarzyszą) jego przygotowywaniu.

  • Słowo sushi z języka japońskiego oznacza „kwaśny ryż”. Zagadka wyjaśnia się z chwilą, gdy odkryjemy, że bazą sushi jest właśnie ryż gotowany z dodatkiem specjalnej zalewy octowej.
  • Chociaż pierwotnie sushi było komponowane tylko z ryb, owoców morza, wodorostów, ryżu i warzyw, dziś to już przeszłość. Wielu wybitnych szefów kuchni próbuje swoich sił w tworzeniu wariacji tego dania. W ten sposób można spróbować m.in. sushi z mięsem z kaczki albo słodkiego sushi z owocami, czekoladą i twarożkiem śmietankowym.
  • Zwyczaj nakazuje, aby pojedynczą porcję sushi wkładać do ust w całości. Właśnie dlatego odwiedzając Japonię powinniśmy być przygotowani na różnice w wielkości kawałków. Danie dla kobiet będzie odrobinę mniejsze niż to dla mężczyzn. Wszystko po to, aby zapewnić klientom najwyższy możliwy komfort jedzenia.
  • W Księdze Rekordów Guinnessa znajduje się informacja o najdłuższej rolce sushi przygotowanej w historii. Danie wspólnie tworzyło ponad 400 osób, a rolka liczy sobie ponad 2,8 km długości.

Rodzaje sushi

Chociaż pierwszym rodzajem sushi było podstawowe nare-sushi, dziś ich liczba gwałtownie wzrosła. Istnieje wiele różnych sposobów klasyfikacji sushi, a przed wzięciem udziału w profesjonalnym kursie warto poznać te najczęściej przygotowywane.

Maki-sushi – zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj sushi. Mają kształt niewielkich roladek owiniętych algą. Niecodzienny kształt rolki, z którego powstają kawałki maki-sushi, po poporcjowaniu pozwalają zobaczyć wielokolorową strukturę poszczególnych składników.

Spośród maki-sushi Japończycy wyróżniają jeszcze dwie podgrupy:

  • Ze względu na wielkość, maki-sushi dzieli się na: hoso-maki (cienkie, od japońskiego słowa hosoi), chū-maki (średnie) i futo-maki (grube krążki, od japońskiego słowa futoj - gruby).
  • Ze względu na sposób podania: zwijane na dłoni temaki (w kształcie rożka z algi z dodatkami, od japońskich słów: te – dłoń, ręka oraz maki – zwijać, rolować) oraz uramaki (tzw. odwrócone, w którym ryż oblepia kawałki od zewnątrz, pełniąc tym samym funkcję prasowanej algi).

Nigiri-sushi – kawałki są formowane w dłoni sushi mastera. Danie składa się z ryżu z octem, ryby czy owoców morza i chrzanu wasabi. Wszystko to razem ma kształt niewielkiego paluszka, który bez trudu mieści się w całości w ustach.

Oshi-sushi – pojedyncze porcje mają kształt prostopadłościanu. W poszczególnych prefekturach Japonii ta odmiana sushi ma różne nazwy.

Temaki-sushi – to doskonały pomysł na motyw przewodni domowej imprezy. Po stronie gospodarza leży zapewnienie uczestnikom składników. Następnie goście samodzielnie komponują dowolne zestawy sushi. Sprasowane algi (nori) zawijane są w kształt rożka wypełnianego dodatkami.

Inari-sushi – to naprawdę niecodzienna odmiana sushi serwowana w kawałkach smażonego tofu.

Gunkan –jest przygotowywane z wykorzystaniem niewielkich kawałków składników (np. kawioru). Aby zapobiec ich spadaniu, poszczególne kawałki sushi zostają zwinięte tak samo, jak w przypadku nigiri, a następnie dodatkowo wokół boków.

Chirashi-sushi – ta odmiana sushi niemal wcale nie przypomina pierwotnej wersji. Zamiast ciasno zawiniętych w płat algi składników, poszczególne elementy kompozycji zostają umieszczone w miseczce. Bazę stanowi ryż nasączony octem, a pozostałe dodatki spoczywają bezpośrednio na nim. Ten rodzaj sushi jest nazywany „rozrzuconym” lub „rozsypanym”.

Nare-sushi – wywodzi się z najwcześniejszych sposobów przyrządzania sushi i ma związek raczej z przechowywaniem ryb niż jedzeniem sushi jako potrawy. Pochodząca z rodziny karpiowatych ryba zamieszkująca jeziora Kioto i Bitwa jest przez wiele miesięcy przechowywana najpierw w soli, a potem w ugotowanym ryżu. Po sfermentowaniu ziarna zostają oddzielone, a rybie mięso – zakonserwowane.

 „Wg. mnie najłatwiejszą formą do przygotowanie w domu jest futo mak. Wybacza wiele błędów i naprawdę trzeba się postarać aby ta forma się nie udała. Prosty również do pokrojenia”.

p. Tomasz Szymankiewicz z Sushi Akademii

Przygotowanie sushi

Chociaż sushi wydaje się naprawdę skomplikowanym daniem, w rzeczywistości można je przygotować nawet w domowym zaciszu. Przyda się oczywiście zestaw podstawowych składników, takich jak ryż czy ocet. Nie może zabraknąć też ulubionych dodatków. Jak przygotować się do komponowania sushi? Jakich akcesoriów poszukać i o czym pamiętać, aby spotkanie z kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni było naprawdę udane?

Jak przygotować ryż?

Podstawą każdego rodzaju sushi jest odpowiednio przyrządzony ryż. W sklepach z orientalną żywnością, ale też dużych supermarketach można dziś bez trudu znaleźć jego specjalne gatunki. Tajemnica ryżu leży jednak w jego poprawnym ugotowaniu.

Przepis na przygotowanie sushi do ryżu

  1. Procedurę rozpoczynamy od dokładnego wypłukania ryżu po bieżącą wodą. W ten sposób usuwamy z ziaren skrobię. Na początku woda przybierze mętny kolor, jednak w miarę płukania będzie odzyskiwała przezroczystość.
  2. Japończycy gotują ryż w specjalnych garnkach utrzymujących ciepło i zapobiegających przywieraniu ziaren do dna. W Polsce możemy uzyskać bardzo zbliżony efekt dzięki połączeniu jednej szklanki ryżu z jedną i 1/5 szklanki wody. Aby otrzymać możliwie najsmaczniejszy ryż, warto jednak zagłębić się w ten temat. Ostateczna ilość wody zależy bowiem od: rodzaju ryżu, od tego, czy ziarna zostały wcześniej namoczone, a także od twardości wody.
  3. Takiej mieszaniny nie wolno solić, ponieważ jest to niezgodne z azjatycką tradycją. Funkcję soli pełni w tym przypadku sos sojowy.
  4. Ryż pozostawiamy w wodzie na 10 minut. Warto wykorzystać ten moment na przygotowanie zalewy octowej (przepis poniżej).
  5. Kolejnym krokiem jest doprowadzenie ryżu do wrzenia pod przykryciem i gotowanie go przez około 10 minut. Po tym czasie należy zdjąć garnek z palnika i odstawić go pod przykryciem na kolejnych 15 minut. Ten etap nazywany jest „odpoczywaniem ryżu”.
  6. Na sam koniec wlewamy do naczynia z ryżem zaprawę i delikatnie mieszamy ze sobą oba składniki.

Przepis na zalewę octową do ryżu sushi

  1. W niewielkim rondelku połącz ze sobą: 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę cukru i szczyptę soli.
  2. Zalewę mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki rozpuszczą się i stworzą jednolitą ciecz.
  3. Pozostaw do wystudzenia.

Jakie dodatki wybrać do sushi?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wiele zależy od wyobraźni i upodobać osoby przygotowującej sushi. W restauracjach specjalizujących się w przygotowywaniu sushi znajdziemy zarówno wersje warzywne, jak i rybne tego dania. Wielu sushi masterów decyduje się też na wzbogacenie sushi dodatkami, takimi jak paluszki krabowe. Powstają one poprzez zmieszanie zmielonych ryb, specjalnych białek i aromatu krabowego.

Najważniejszą zasadą, o której nie można zapomnieć podczas wybierania dodatków do sushi, jest ich świeżość. Tylko soczyste warzywa, aromatyczne przyprawy i świeże ryby będą gwarancją najlepszego smaku sushi. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z nigiri czy maki i nie wiesz, na co się zdecydować, postaw na klasyczne kompozycje. Łosoś, twarożek śmietankowy, zielony ogórek i odrobina chrzanu wasabi będą idealnym połączeniem.

„Kreatywność i pomysłowość nie jest niczym ograniczona. W Polsce nie przestrzega się japońskich zasad łączenia składników. Dla Polskich mięsożerców zaproponuję formy mięsne:

- Tonkatsu – kotlet schabowy ( tonkatsu ) panierowany w panko ( jap. bułka tarta ) sałata rzymska, rzepa oschinko, sos tonkatsu ( zbieżność nazw- tu japońska wersja ketchupu) posypany czarnuszką.
- Wieśmak – grilowany bekon ( lub boczek ) , rukola, suszone pomidory, pikantny majonez posypany prażoną cebulką.
- Podwójny łosoś z oscypkiem – w rolce surowy łosoś, avokado, serek . Po zwinięciu rolka owinięta plasterkami łososia, posypane startym oscypkiem i opalony palnikiem. Na wierzch frużelina żurawinowa
- Dla dzieci – banan z nutellą zawijany w omleta usuyaki, posypany pokruszonym biszkoptem”.

p. Tomasz Szymankiewicz z Sushi Akademii

Jak jeść sushi – poradnik krok po kroku

Przyjęło się, że sushi należy spożywać wyłącznie przy pomocy pałeczek. I rzeczywiście – mogłoby się wydawać, że Japończycy używają ich właśnie do jedzenia sushi. W rzeczywistości jednak pałeczki służą do jedzenia imbiru, którego nie należy dotykać dłońmi.

Co więcej, technika jedzenia pałeczkami nie należy do najłatwiejszych, ale spokojnie! Nie każdy wie, że tradycyjnie sushi było i wciąż może być jedzone rękoma. Pałeczki są dedykowane tylko fragmentom surowej ryby (sashimi), które jednak nie są zaliczane do sushi. Warto jednak pamiętać o tym, że odwiedzając japońską restaurację nie znajdziemy tam kompletu tradycyjnych sztućców.

Kolejną zasadą jedzenia sushi jest dobór dodatków. Chcąc zwiększyć ostrość dania, warto dodać do niego odrobinę chrzanu o smaku wasabi. Ten aromatyczny chrzan jest jedną z ulubionych przypraw wszystkich miłośników sushi. Nie każdy wie, że oryginalnie jedynym daniem, który wymaga dodawania wasabi z zewnątrz, jest sashimi. Mieszając je z sosem sojowym, otrzymamy wasabi-yoju.

Wiele osób zjada też sushi z dodatkiem sosu sojowego. Co zrobić, aby uniknąć kulinarnego paux pas? Przede wszystkim nigdy nie wkładajmy do naczynia z sosem całego kawałka sushi. Wystarczy zanurzyć porcję od strony ryby, a sos wzbogaci smak całej kompozycji. Dodanie delikatnej, słonej nuty do mieszanki ryżu, ryby i warzyw sprawi, że niepozorny kawałek sushi zyska tzw. piąty smak, czyli umami.

Błędem, którego warto unikać, jest nalanie na spodek nadmiernej ilości sosu sojowego. Wielu Japończyków uważa, że jednorazowa doza sosu powinna być dokładnie taka, jakiej potrzebujemy do zjedzenia pojedynczego krążka sushi. Odwiedzając restaurację sushi nie wypełniajmy więc spodeczka po brzegi.

Zgodnie ze starą japońską tradycją, porcje sushi mają tak niewielki rozmiar, aby móc włożyć je w całości do ust. Jedną z głównych zasad jest więc to, aby pod żadnym pozorem nie kroić sushi ani nie dzielić go na jeszcze mniejsze kawałki. Takie działanie nie tylko wyglądałoby nieestetycznie, ale też mogłoby się okazać obrazą dla sushi mastera.

Powyżej przedstawiliśmy tylko kilka podstawowych zasad jedzenia sushi. Wszelkie szczegóły z pewnością poznasz, biorąc udział w jednym z profesjonalnych kursów sushi w całej Polsce.

Jak wygląda kurs sushi?

Wiele zależy od planów organizatora, jednak podczas kursu sushi nie może zabraknąć dwóch podstawowych elementów. Pierwszym jest teoretyczne wprowadzenie uczestników w proces powstawania sushi. Prowadzący opowiada nieco o historii dania, przybliża jego odmiany i zwraca uwagę na to, jak łączyć ze sobą określone składniki.

Drugą częścią warsztatów jest praktyka. Pod okiem sushi mastera kursanci próbują swoich sił w tworzeniu autorskich rolek sushi. Nauka obsługi bambusowej maty, technika poprawnego zwijania i cięcia… Emocji nie brakuje!

Gdzie na kurs sushi?

Zanim wybierzemy się na kurs sushi, warto poszukać profesjonalnej i zaufanej szkoły lub restauracji prowadzącej warsztaty. Najszybciej znajdziesz ją oczywiście w internecie, jednak przed podjęciem decyzji poświęć chwilę na zapoznanie się z opiniami na temat miejsca. Znajdź wypowiedzi dotychczasowych kursantów, dokładnie przeczytaj opis zajęć i poszukaj informacji dotyczących prowadzących zajęcia. W ten sposób unikniesz rozczarowania i straty pieniędzy, a przede wszystkim będziesz miał szansę naprawdę pokochać sushi.

Kurs sushi Bydgoszcz

Mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego z pewnością zainteresuje kurs sushi w Bydgoszczy organizowany przez restaurację Papryka. 3-4 godziny zajęć prowadzonych przez profesjonalistów pozwolą poznać podstawy tworzenia sushi i dowiedzieć się nieco o jego historii.

Poza komponowaniem dania, uczestnicy kursu sushi w Bydgoszczy poznają także zasady poprawnego smażenia krewetek czy przygotowywania zalewy octowej. Tylko odpowiednie przygotowanie poszczególnych składników jest bowiem gwarancją doskonałego smaku sushi.

Kurs sushi Gdańsk

Bliskość morza z pewnością poruszy wyobraźnię wszystkich miłośników gotowania. Bar Cocktail zlokalizowany przy ulicy Oliwskiej, w samym centrum Gdańska, przygotuje dla wszystkich, którzy wezmą udział w kursie sushi w Gdańsku mnóstwo niespodzianek. Nie zabraknie m.in. potężnej dawki wiedzy na temat świadomości naturalnych produktów.

Kurs sushi Kraków

Krakowskie O-ren Sushi to jedna z najlepszych restauracji tego typu w kraju. W niewielkiej grupie będzie można poznać techniki zwijania rolek i dowiedzieć się, co sprawiło, że sushi cieszy się dziś rosnącą popularnością tysiące kilometrów poza granicami Japonii. Wszystkich smakoszy, którzy zdecydują się wykorzystać voucher na kurs sushi w Krakowie z pewnością ucieszy informacja, że własnoręcznie wykonane rolki będzie można po zajęciach zabrać do domu. Wyobraź sobie miny Twoich bliskich i przyjaciół, kiedy podczas kolacji zaserwujesz im samodzielnie stworzone, kolorowe sushi!

Kurs sushi Radom

Kurs sushi w Radomiu to nie lada gratka dla wszystkich, którzy chcieliby zrobić krok w stronę Kraju Kwitnącej Wiśni. COOK’N’TALK to akademia kulinarna zrzeszająca małych i dużych fanów kulinariów. Podczas warsztatów sushi będzie można nauczyć się nie tylko zasad przygotowywania tego dania, ale też reguł obowiązujących na co dzień przy japońskim stole. Warsztaty sushi w Radomiu poprowadzi Marcin Siuda – kucharz, propagator idei slow food i prawdziwy miłośnik sushi.

Kurs sushi Warszawa

W Katalogu Marzeń znajdziesz aż trzy różne propozycje kursów sushi w Warszawie! Coś dla siebie odkryją nie tylko amatorzy, ale też ci, którzy mierzyli się już wcześniej z przygotowywaniem sushi. Zaawansowany kurs sushi w Warszawie, na Mokotowie lub Bielanach, to kilka godzin po brzegi wypełnionych kreatywnością i przydatnymi informacjami. Sushi Akademia i Akademia Masala Smaki Świata zapewnią uczestnikom zajęć dostęp do wszystkich niezbędnych składników i akcesoriów do tworzenia sushi. Fukusa-sushi z omletu wypełniona ryżem, technika duszenia produktów ajtsuke, mamenori… – takie kursy sushi dla zaawansowanych to prawdziwa skarbnica wiedzy.

Kurs sushi Wrocław

W restauracji Nabe nie tylko nauczysz się zwijać kolorowe, aromatyczne rolki, ale też poznasz sushi od podstaw. Wszystko dzięki dostępowi do internetowej bazy wiedzy, który otrzyma każdy uczestnik kursu sushi we Wrocławiu. Poza tym takie zajęcia to oczywiście czas spędzony na degustacjach, doskonaleniu wcześniej nabytych umiejętności i nauce dobierania poszczególnych składników. Dzięki voucherowi na kurs sushi we Wrocławiu Ty lub Twoi bliscy możecie spełnić marzenie o gotowaniu, a przy okazji wyruszyć w prawdziwą kulinarną podróż na odległy kontynent.

Jak zdobyć certyfikat sushi mastera?

Sushi master, czyli kucharz specjalizujący się w przygotowywaniu sushi, to osoba coraz bardziej pożądana na polskim i międzynarodowym rynku pracy. Aby móc szczycić się tym tytułem, należy najpierw zdobyć specjalny certyfikat sushi mastera. Jak tego dokonać? Kluczem do sukcesu jest udział w kompleksowym kursie sushi. Po wielu godzinach praktycznej i teoretycznej nauki przyjdzie czas na egzamin sprawdzający zdobytą na zajęciach wiedzę. Uzyskując z niego pozytywny wynik, zyskamy nie tylko satysfakcję, ale też upragniony certyfikat sushi mastera.

Udział w pierwszym kursie sushi będzie dopiero początkiem na drodze do perfekcji. Wiedza zdobyta podczas kilkugodzinnego szkolenia sprawi jednak, że każdy z uczestników świetnie opanuje podstawy. Jeżeli podczas spotkania z profesjonalnym sushi masterem w Twojej głowie narodzi się jakieś pytanie, nie wahaj się go zadać! Pamiętaj: nawet prawdziwi specjaliści byli kiedyś amatorami. Właśnie dzięki wytrwałości i dociekliwości godnej buddyjskich mnichów dotarli na szczyt i teraz nauczają.

Prezenty dla miłośników sushi – wieczór japoński lub kurs sushi

Wszystkim, którzy zdążyli już choć trochę poznać kulturę Japonii, polecamy profesjonalny kurs sushi. W ten sposób będzie można spróbować prawdziwych specjałów tamtejszej kuchni, a także samemu wcielić się w rolę sushi mastera. Już chiński filozof z VI w. p.n.e., Konfucjusz, mówił: „Powiedz mi, a zapomnępokaż mi, a zapamiętampozwól mi zrobić, a zrozumiem”. I rzeczywiście, biorąc udział w kursie sushi zdobędziesz wiedzę, która pozostanie z Tobą na długie lata.

od 199 zł od 189 zł

Jeśli szukasz prezentu dla miłośników sushi, którzy chcieliby po prostu bezkarnie delektować się jego smakiem, wybierz wieczór japoński. Podczas kilku godzin spędzonych w jednej z najlepszych restauracji sushi, będzie można spróbować naprawdę wielu odmian tej potrawy. Co ważne, klimatyczny wieczór japoński możesz też zaaranżować we własnym domu. Wystarczy, że skorzystasz z vouchera Katalogu Marzeń na kolację sushi z dostawą pod wybrany adres.

Przygotowywanie sushi to idealny pomysł na spędzanie czasu z bliskimi.

Czy warto wybrać się na kurs sushi?

Z całą pewnością tak! Taki kurs sushi to nie tylko gwarancja doskonałej zabawy, ale też szansa na naukę czegoś zupełnie nowego. Kuchnia japońska nie jest wyjątkowo popularna w naszym kraju, chociaż z roku na rok rośnie liczba specjalizujących się w niej restauracji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych, pomóc im odnaleźć pasję albo po prostu spędzić nietypowy wieczór w miłym towarzystwie – wybierz kurs sushi i daj się ponieść wyobraźni!

Voucher na kurs sushi będzie doskonałym pomysłem na prezent dla rodziców, którzy niebawem będą świętować kolejną rocznicę ślubu. Możesz go też podarować najlepszej przyjaciółce – w ten sposób pozwolisz jej spróbować czegoś zupełnie nowego. Zastanawiasz się, jak zaplanować aktywny weekend dla samego siebie? Koniecznie weź udział w kursie sushi i przekonaj się, że aby odwiedzić Kraj Kwitnącej Wiśni, wcale nie trzeba kupować drogich biletów lotniczych i planować wielotygodniowego urlopu w pracy.

Kurs sushi spodoba się zarówno miłośnikom gotowania, jak i „artystycznym duszom”. Dla jednych będzie to krok na kulinarnej ścieżce, a dla innych niecodzienna okazja do wyrażenia samego siebie… na talerzu! Jeśli marzysz o wielkiej przygodzie, nie zastanawiaj się ani chwili dłużej i koniecznie sprawdź szczegóły vouchera na kurs sushi w internetowym sklepie Katalogu Marzeń!

Artykuł powstał we współpracy z p. Tomaszem Szymankiewiczem z Sushi Akademii. Serdecznie dziękujemy.

Przewodnik ds. Marzeń
Gdyby do dyspozycji było tylko 100 znaków ze spacjami, podsumowałabym siebie tak: miłośniczka podróży, (mo)psów i czekolady. Wciąż szukam swojego miejsca na świecie, trudno mnie utrzymać długo w jednym miejscu, bo wierzę, że za każdym rogiem czai się przygoda. W wymarzonym domu, na ścianie powieszę mapę-zdrapkę, która pomoże mi wyznaczać kolejne kierunki małych i dużych wypraw.

Data publikacji: 2021-02-01

OBSERWUJ NAS
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Korzystaj z promocji i nowości!
Marzyciele! Aby spełnianie marzeń uczynić jeszcze prostszym, używamy plików cookies w celach statystycznych i marketingowych :) Więcej w Polityce Prywatności.