Degustacja Win – Wszystko, co Trzeba Wiedzieć!

Data aktualizacji: 2019-04-12

Degustacja wina to sztuka smakowania i celebracji. Tutaj nie liczy się szybkość, wręcz przeciwnie. Trzeba zwolnić tempo, którym się żyje na co dzień i zaangażować trzy zmysły: wzrok, węch i smak. Każdy po kolei, bez drogi na skróty.

Na pewno choć raz widziałeś scenę, w której ktoś bierze do ręki kieliszek wina i najpierw ogląda jego barwę, później wącha, a dopiero na końcu upija łyk, prawda? W dużym skrócie – właśnie na tym polega degustacja
Prowadzą ją ludzie, którzy o winie wiedzą wszystko. Jeśli jednak wydaje Ci się, że ta wiedza jest zarezerwowana dla specjalistów, jesteś w błędzie. Oto najważniejsze informacje, dzięki którym z łatwością odnajdziesz się na pierwszej degustacji win. 

 

Jak powstaje wino?

Doświadczeni winiarze powiedzą, że o jakości trunku świadczy winnica (gleba, mikro i makroklimat, zwane z francuskiego TERROIR) , z której pochodzą owoce. Mają rację, choć tylko częściową. Tak naprawdę na ostateczny kształt wina – jego kolor, smak i zapach – ma wpływ wszystko, od wyboru gleby pod uprawę winorośli do zakorkowania butelki.
Wino z winogron powstaje z dojrzałych owoców, które zbiera się ręcznie lub mechanicznie od września do połowy października. Terminy te dotyczą winnic położonych w Europie. Na półkuli południowej zbiory rozpoczynają się już w marcu. W czasie zbiorów trzeba być ostrożnym, żeby ich nie rozgnieść i nie pozbawić skórki. Z zebranych winogron maszynowo oddziela się łodygi i liście. To bardzo ważny etap – jeśli nie zrobi się tego we właściwym czasie, wino będzie miało posmak goryczy. 

Od tej chwili białe i czerwone winogrona zaczynają być traktowane w inny sposób. Białe są zgniatane, a uzyskany sok oddziela się od skórek, zaś skórki z czerwonych winogron zostają w soku, żeby wzmocnić kolor i aromat wina. Proces ten nazywa się maceracją.
Następnie wino podlega fermentacji, czyli procesowi, w czasie którego cukier i drożdże winne w soku zamieniają się w alkohol. Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach lub tradycyjnych drewnianych beczkach. Wybór pojemników, czas i temperatura fermentacji zawsze zależą od decyzji wytwórcy i wpływają na aromat wina. 
Kiedy sok z winogron będzie miał odpowiednią zawartość alkoholu, fermentacja zostanie przerwana, a wino trzeba będzie przepompować, sklarować i – jeśli to konieczne – przefiltrować. Ostatnim etapem powstawania wina jest przelanie go do butelek, w których będzie czekać na czas konsumpcji.

Uproszczony proces powstawania wina

Gdzie powstaje wino?

Najdłuższą tradycją winiarską może się pochwalić Francja. To tutaj, w Dolinie Rodanu, wino pito już w czasach starożytnych. Różnorodny krajobraz oraz urodzajne gleby sprawiają, że we Francji można napić się nie tylko wytrawnego wina bordeaux, lecz także musującego champagne.
I choć to Francuzi są wymieniani jako przodownicy w produkcji wina cenionego na całym świecie, to warto wiedzieć, że ponad połowa europejskich winnic znajduje się w Hiszpanii. Doskonałe trunki powstają również w innych rejonach Europy, m.in. wino porto w Portugalii, chianti we Włoszech, tokaj na Węgrzech oraz riesling w Niemczech. Poza Europą wino produkują przede wszystkim Stany Zjednoczone, głównie Kalifornia. Pozostałe popularne wina pochodzą najczęściej z Australii, Nowej Zelandii, Chile, Argentyny i Republiki Południowej Afryki, Urugwaju.   

Degustacja wina – jak przebiega?

Degustacja wina jest doświadczeniem, które angażuje trzy zmysły. Najpierw do gry wchodzi wzrok, dzięki któremu ocenia się barwę, następnie węch, którym rozpoznaje się aromat, a na końcu smak
Przed przystąpieniem do degustacji wina warto znać kilka zasad, które pozwolą czerpać z niej przyjemność. Po pierwsze trzymanie kieliszka – należy chwytać za nóżkę, nie za czaszę, żeby uniknąć podgrzewania wina i nie zostawiać śladów palców na kieliszku. Po drugie – przygotowanie do wyjścia. Najlepiej zrezygnować z perfumowanych kosmetyków, także tych do stylizacji włosów. Warto również powstrzymać się od palenia papierosów lub cygar – zapach może być niekomfortowy dla gości, a poza tym tytoń zaburza smak wina. Jeśli ktoś żuje gumę, przed degustacją powinien wypłukać usta. I na koniec jeszcze drobna uwaga – gdy mamy niepochlebne zdanie o winie, w dobrym tonie jest zachowanie go dla siebie. Zwłaszcza gdy degustacja odbywa się w winnicy. 

Obejrzenie wina

Po nalaniu wina do około 1/3 objętości kieliszka, obserwujemy czy wino jest klarowne i nie opalizuje tęczowym kolorem. Zwracamy uwagę na intensywność barwy i próbujemy określić jej odcień. Następnie lekko zakręcamy kieliszkiem, aby na ściance pojawiły się charakterystyczne łezki, które świadczą o oleistości trunku, a także o większej zawartości alkoholu oraz cukru. 

Wina białe

Wytwarzane z białych lub czerwonych winogron pozbawionych skórek, mogą mieć barwę od jasno-zielonej aż po ciemnobursztynową. Najczęściej mają kwiatowy lub owocowy zapach. Zwykle są też kwaśniejsze, ale nie tak cierpkie jak wina czerwone. Doskonale pasują do owoców morza, ryb i sałatek. Niektóre podaje się również do białych mięs, zwłaszcza tych w śmietanowych sosach. 

Wina różowe

Swój kolor zawdzięczają krótkiemu kontaktowi soku ze skórkami czerwonych winogron. Maceracja trwa od 12-24h a Francuzi nazywają je winem jednej nocy. Najpopularniejszymi aromatami różowych win są truskawki i poziomki, a także orzeźwiające owoce cytrusowe. Schłodzone różowe wina doskonale gaszą pragnienie. Podaje się je do owoców morza i ryb, sałatek oraz delikatnych dań mięsnych

Wina czerwone

Mają charakterystyczną barwę o różnej intensywności: purpurowej, rubinowej, a nawet miedzianej, która zależy od tego, ile czasu skórki winogron pozostawały w kontakcie z sokiem. Najczęściej pachną czerwonymi lub ciemnymi owocami: truskawkami, malinami, wiśniami, jagodami, czarnymi porzeczkami i śliwkami. Wyczuwalna cierpkość w smaku zależy od rodzaju szczepu. Czerwone wina podaje się do wędlin, dań z czerwonego mięsa oraz serów.  

Powąchanie wina

Zapach wina oceniamy dwa razy: tuż po wzięciu kieliszka do ręki i ocenie, a później po zamieszaniu. Obie oceny nazywają się odpowiednio próbami pierwszego i drugiego nosa. Zwracamy uwagę na intensywność zapachu, następnie staramy się ocenić jego rodzaj i jakość. Określamy czy wino ma zapach owocowy, czy może wyczuwamy w nim aromat przypraw? A może zapach jest kwiatowy lub roślinny albo z wyczuwalną nutą miodu? W zapachu wina kryje się jego historia – warto znać początek, zanim upije się pierwszy łyk.

Smakowanie wina

Potrafimy wyczuć 4 smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W winie nie powinniśmy się spodziewać słoności i goryczy. Kwaśny smak wyczujemy głównie w białych winach, zaś słodki – tylko w półwytrawnych i słodszych. Jeśli jednak w wytrawnym winie pojawi się minimalna słodycz, będzie ona wynikać wyłącznie z aksamitnego posmaku lub leżakowania w beczce. 
Aby ocenić smak wina, upijamy jego łyk i jednocześnie wciągamy powietrze, żeby dotlenić trunek. „Przeżuwamy” go, delikatnie poruszając językiem, i oceniamy zawartość cukrów, kwasów oraz garbników. Ostatnim etapem degustacji wina jest próba sprecyzowania harmonii, czyli określenia czy składniki mają odpowiednie proporcje. 

Kurs sommelierski

Sztuki degustacji wina można się nauczyć. Żeby to zrobić, trzeba się wybrać na kurs sommelierski. Sommelier, czyli doradca i świadomy degustator win, znajdzie pracę przede wszystkim w sektorze gastronomicznym. Po kursie, podczas którego pozna tajniki winiarstwa, będzie mógł komponować karty win w restauracjach, dbać o zaopatrzenie restauracyjnej piwnicy, a także doradzać gościom, jakie wino będzie najlepszym wyborem do obiadu lub kolacji. Żeby zostać sommelierem, wystarczą cztery rzeczy: zmysł wzroku, węchu i smaku, a także chęci do nauki. Kurs sommelierski trwa od 30 do 40 godzin i kończy się egzaminem – teoretycznym i praktycznym. Można go zrobić w dużych miastach w Polsce lub wybrać kurs sygnowany przez WSET. 

Co to jest WSET?

WSET, czyli Wine and Spirit Education Trust, to organizacja, której celem jest edukacja w zakresie wiedzy o winie. Powstała w 1969 roku w Wielkiej Brytanii, a dziś stanowi największe międzynarodowe centrum edukacyjne. Kursy prowadzone według standardów WSET odbywają się w 17 językach w 62 krajach, a dyplomy z jej logo są uznawane w branży winiarskiej i gastronomicznej na całym świecie. Prestiż i możliwości zawodowe, jakie otwierają się przed absolwentami kursów WSET sprawiają, że co roku do egzaminów przystępuje ponad 55 tys. kandydatów.
Kursy WSET mają 3 poziomy – podstawowy, rozszerzony i zaawansowany, z czego ten ostatni jest najtrudniejszym kursem winiarskim w Polsce. Podręczniki i egzamin są dostępne w języku angielskim, zaś zajęcia na kursach WSET 1 i WSET 2 odbywają się po polsku.

Czy łatwo zostać sommelierem? Co jest do tego potrzebne?

" Aby zostać certyfikowanym sommelierem, należy zdać stosowny egzamin. W większych miastach naszego kraju odbywają się kursy sommelierskie zakończone egzaminem na różnych poziomach. Sam certyfikat to jednak moim zdaniem zbyt mało. Aby być naprawdę dobrym, niezwykle ważne jest świadome degustowanie i analizowanie win, ale także ciekawość i otwartość na inne otaczające nas smaki i aromaty. Aby ćwiczyć swoją paletę sommelier nieustannie musi poszukiwać i poznawać smaki i aromaty produktów spożywczych, owoców, kwiatów itd. To niesamowite do jakiego stopnia można wytrenować swoje zmysły w rozpoznawaniu najdrobniejszych niuansów trunku. W ostatnim czasie Polak, Piotr Pietras, zdobył szóste miejsce na Mistrzostwach Świata Sommelierów, między innymi rozwiązując zadanie polegające na rozpoznaniu na jakim rodzaju gleby rosła winorośl wykorzystana w danym winie ". 

p. Wiktor z Winnicy Dwórzno

Co to jest enoturystyka?

W ostatnich latach jest najszybciej rozwijającą się gałęzią turystyki. Nazwa enoturystyka pochodzi od greckiego słowa oinos, czyli wino, a oznacza podróżowanie do miejsc związanych z uprawą winorośli i produkcji wina. Uczestnicy wyjazdów mają możliwość czerpania przyjemności z bycia w drodze, zdobywania wiedz o winie i degustowania wina. W Polsce enoturystykę oferuje Winnica Kinga w Zielonej Górze. W ciągu 4 godzin można zwiedzić winnicę oraz spróbować produkowanego na miejscu wina i przekąsek regionalnych. Od maja do listopada chętni mogą wykupić nocleg w pensjonacie lub gospodarstwie agroturystycznym, by dłużej nacieszyć się okolicą.

Spacer po Winnicy Dwórzno

Co to jest enologia?

Obok enoturystyki coraz większą popularność zdobywa również enologia, czyli nauka o winie. Pierwsze podyplomowe studia enologiczne wprowadził do swojej oferty edukacyjnej Uniwersytet Jagielloński w 2011 roku. Studenci poznają tajemnice wyrobu i właściwości win, kulturę winiarską oraz degustacji. Miejsc na roku jest tylko 25, a chętnych – zwykle 4 razy więcej.  

Gdzie można degustować wino?

Zapraszamy na degustację win z sommelierem do naszych zaufanych Partnerów w największych miastach Polski.

DEGUSTACJA WIN GDAŃSK

Na degustację win w Trójmieście zapraszamy do Pracowni Red Wine & Whisky w Sopocie. Sommelier poda gościom 4-5 rodzajów wina w ekskluzywnych kieliszkach Schott-Zwiesel z masy kryształowej. Podczas degustacji, która trwa około 2 godzin, będzie można poznać ciekawostki związane z historią wina, nauczyć się dobierać wino do dań oraz wziąć udział w konkursie. 

DEGUSTACJA WIN KATOWICE

Całoroczne degustacje win odbywają się w Katowicach. Dwugodzinne warsztaty w winnicy prowadzi sommelier, degustowanych jest 6 rodzajów wina, przekąski w postaci pieczywa czy serów oraz ciepły posiłek dobranych pod omawiane wina. który oprócz kilku rodzajów win zaserwuje smakowitą wiedzę. Drzwi winnicy są otwarte codziennie, zaś degustacje w niedziele odbywają się tylko wieczorem.

DEGUSTACJA WIN LUBLIN

Dwugodzinne warsztaty z sommelierem odbywają się w Willi Win. Degustacja obejmuje prezentację 4-5 rodzajów wina z całego świata oraz poczęstunek, na który składa się przystawka, danie główne i deser.

DEGUSTACJA WIN POZNAŃ

Bachanalia Świat Win oferuje degustację, która trwa ok. 1,5 godziny. Goście spróbują 3 wcześniej wybranych rodzajów win, do których zostaną podane przystawki: świeża bagietka i hiszpańskie oliwki. 

DEGUSTACJA WIN WARSZAWA

Degustacja win w Warszawie odbywa się w poniedziałki w jednym ze sklepów winiarskich lub w sali degustacyjnej. W trakcie spotkania prowadzonego przez sommeliera przewidziano degustację 6-7 win. Do wina podawane są przystawki – pieczywo, oliwa i ser,  oraz zimne napoje bezalkoholowe.

DEGUSTACJA WIN WROCŁAW

Degustacja 3 rodzajów wina wraz z dodatkowymi przekąskami czeka na gości winnicy we Wrocławiu. Podczas trwającego 2 godziny spotkania można skosztować nie tylko doskonałych trunków, lecz także poznać tajniki związane z produkcją wina.   

DEGUSTACJA WIN ŻYRARDÓW

Winnica Dwórzno niedaleko Żyrardowa (około 50km od Warszawy), ze względu na swój wyjątkowy klimat nazywana jest Toskanią Mazowsza. W przepięknej okolicy swój początek biorą pięć rzek, a sama plantacja winorośli wznosi się nad jeziorem. Większe wrażenie od widoków sprawia smak wina, które jest wytwarzane na miejscu. Spacer po winnicy, poznanie tajników wina oraz jego degustacja w towarzystwie przekąsek – to wszystko czeka na odwiedzających Winnicę Dwórzno.

Jaką degustację wybrać na prezent?

Degustacja win, którą chcemy dać komuś w prezencie, powinna być dopasowana do osoby obdarowywanej. Wystarczy zadać sobie kilka pytań o jej styl życia, by zawęzić krąg poszukiwań i ułatwić sobie decyzję.
Do wyboru mamy różne warianty degustacji win. Można je podzielić w zależności od liczby gości i czasu trwania, liczby i rodzajów serwowanych win, a także od charakteru całego wydarzenia. Możemy wybrać degustację połączoną ze zwiedzaniem winnicy i romantyczną kolacją we dwoje, lub postawić na degustację dla grupy przyjaciół, podczas której przy winie i desce serów można rozmawiać bez końca.

Degustacja win dla dwojga

Doskonały pomysł na prezent dla pary, której chcemy sprawić przyjemność spędzenia czasu tylko we dwoje. Zapracowani przyjaciele i zabiegani rodzice, którym zwykle brakuje czasu na pomyślenie o sobie, na pewno docenią chwile bycia razem, możliwość odprężenia i niespiesznej degustacji kilku rodzajów wina.

Kolacja z sommelierem

Ten rodzaj degustacji to nie tylko czas wypełniony smakowaniem wina, które idealnie łączy się z podaną kolacją. To także chwile, w czasie których można przyjrzeć się z bliska pracy sommeliera i zadać mu wszystkie pytania, na które chciałoby się poznać odpowiedź.

Ekskluzywna degustacja win

Najlepsze wina z całego świata w połączeniu z fascynującymi opowieściami sommeliera sprawią, że podróż przez barwy, zapachy i smaki będzie niezapomnianym przeżyciem. Ten rodzaj degustacji jest idealną propozycją dla smakoszy, którzy pragną spróbować wyselekcjonowanych win podanych w wyjątkowej oprawie. 

Degustacje tematyczne

Hiszpańskie czy włoskie? Wystarczy wskazać jeden kraj lub region pochodzenia win, których chcemy spróbować, żeby doświadczyć, jak mogą się od siebie różnić. W czasie degustacji można dowiedzieć się licznych ciekawostek, które z pewnością ułatwią wybór wina podczas kolejnych zakupów. 

Degustacja win w grupie

Organizacja urodzin albo rocznicy ślubu? A może towarzyskie wyjście w gronie przyjaciół lub firmowa integracja? Ten rodzaj degustacji to idealna propozycja dla większej grupy. Wspólne rozmowy i śmiech, a do tego możliwość wymiany doświadczeń i dzielenia się wrażeniami gwarantują fantastycznie spędzony czas i zacieśnienie relacji. 

Degustacja win – czy warto?

Wybranie się na degustację win to niecodzienne doświadczenie. W świecie, który pędzi jak szalony, dobrze jest szukać przeżyć, które pozwalają zwolnić tempo. Zatrzymać się, smakować, celebrować. W końcu to nie pośpiech, tylko te chwile zatrzymania będzie się później pamiętać. Voucher na degustację win to doskonały pomysł na prezent dla każdego, kto chce je kolekcjonować. 

Artykuł powstał przy współpracy p. Mariusza z Winiarnii Burgundia oraz p. Wiktora z Winnicy Dwórzno.

Przewodnik ds. Marzeń
Uwielbiam podróżować, a moim marzeniem jest odwiedzenie na dłużej Kuby i Meksyku. W wolnych chwilach spaceruję po lesie, czytam reportaże i często patrzę w niebo, bo uwielbiam latać. Wierzę, że myślami tworzymy rzeczywistość, dlatego szukam jasnych stron w każdej sytuacji.

Data publikacji: 2019-04-04

OBSERWUJ NAS
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Korzystaj z promocji i nowości!