Porady i wskazówki
21 lutego 2017

Z lukrem, różą, czekoladą… Z boczkiem?

tłusty czwartek kursy gotowania

Święto, w którym objadanie się, choć nie jest wskazane, przyjmowane jest z przymrużeniem oka. Najczęściej zadawane w tym dniu pytanie to Ile?, a nadzienie tak naprawdę nie ma większego znaczenia, bo głównie chodzi o to, by tradycji stało się zadość. Mmmm… Tłusty czwartek – święto wszystkich łasuchów!

Pączki i faworki to najpopularniejsze łakocie tego słodkiego dnia. W niektórych regionach faworki nazywane są chrustem lub chruścikami, ale wszędzie niezależnie od miejsca smakują wyjątkowo dobrze. Warto wspomnieć, że pączki nie zawsze były serwowane na słodko – niektóre źródła podają, że dawniej objadano się pączkami nadziewanymi na przykład… boczkiem.

Ten niecodzienny dla nas sposób serwowania pączków ma swoje korzenie w naprawdę odległych czasach. Cofnijmy się jakieś tysiąc lat wstecz – wtedy tłusty czwartek był dosłownie tłusty. Wówczas ucztowanie opierało się głównie na jedzeniu, powtórzmy to raz jeszcze, tłustych potraw w postaci mięs. Skąd więc pączki? Te stanowiły jedynie zagryzkę popijaną kwaśnym winem. Przygotowywano je z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną, mniam!

Tłusty czwartek – dawniejsze zapusty - od zawsze obchodzony były hucznie i na bogato. Powód? Dzień ten rozpoczynał – i wciąż tak jest - ostatni tydzień karnawału, była to więc ostatnia chwila, by dać upust wszelkim harcom i swawolom - później już tylko post i wstrzemięźliwość.

Mięsna wersja pączków wyszła w Polsce z obiegu około XVI wieku, wtedy właśnie pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w równie kalorycznej, ale za to słodkiej wersji. Jednak mimo wszystko nie były to jeszcze współczesne pączki, bo… Brakowało im nadzienia, które znamy dziś. Wszelkie dżemy, powidła, czekoladę i inne słodkie wkłady zastępowały ukryte w środku orzeszki i migdały. Nie wszystkie pączki były nadziewane, dlatego szczęśliwcy, którzy trafili na twardą niespodziankę, mieli się cieszyć dostatkiem i powodzeniem w dalszym życiu.

Na szczęście dziś powodzenie nie jest uzależnione od niespodzianek w pączkach, ale pewne tradycje pozostały. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, nie powinien liczyć na słodkie miłe życie :-) Dlatego zachęcamy do wcinania słodkości – przynajmniej chwilowe szczęście gwarantowane!

A jeżeli chcielibyście podszkolić swoje umiejętności w słodkich wypiekach, zapraszamy na kurs gotowania: ciasta. Będzie to także pomysł na oryginalny prezent dla dziewczyny, mamy, żony, siostry czy przyjaciółki, bo Dzień Kobiet na horyzoncie!

dodaj komentarz
x
  • Uzupełnij formularz

  • *pola wymagane

KOMENTARZE (0)

Brak komentarzy, bądź pierwszy - skomentuj powyższy tekst.

PŁATNOŚCI OBSŁUGUJĄ

Payu.pl

PRZESYŁKI DOSTARCZAJĄ

Poczta Polska DHL InPost